Een moment geduld aub...

Total cost of ownership

Home   /   Total cost of ownership 

TCO
 

Bij kozijnen, ramen en deuren wordt de kostprijs van houten kozijnen vaak vergeleken met varianten van kunststof of aluminium. Met de nieuwste ontwikkelingen in de timmerindustrie is hout prijstechnisch de beste keuze als het gaat om de Total cost of ownership berekening.

De beste keuze!


In een ’TCO berekening’ gaat men uit van een minimale levensduur van 50 jaar bij houten kozijnen. Van kunststof kozijnen weten we dat gemiddeld na 30 jaar de draaiende delen vervangen moeten worden ivm verkleuren, afhangen of beschadiging. Ook zijn er veel projecten te vinden waar na 25 á 30 jaar de gehele kozijnen worden vervangen voor compleet nieuwe kozijnen.

Elk materiaal degradeert door zon, wind, regen, hagel en vuil. Om bij kunststof en aluminium ernstige degradatie tegen te gaan moet er onderhoud gepleegd worden. Vaak kunnen deze materialen met een speciale kunststofreiniger behandeld worden. Dit dient elk jaar te gebeuren!
Houten kozijnen, ramen en deuren daarentegen hoeven niet elk jaar behandeld te worden met speciale reinigers. Door de ontwikkelingen in de timmerindustrie moeten kozijnen om de 10-15 jaar geschilderd worden. Dit is afhankelijk van de gekozen materialen en behandeling/afwerking. Daarbij is na iedere schilderbeurt het kozijn weer als nieuw en wellicht in de nieuwste mode kleur geverfd! De glasvezel versterkte en natuurstenen onderdorpels zorgen voor een lange houdbaarheid voor kozijnen die onder het maaiveld staan.

Inbraakschade, stormschade of heeft er iemand met de fiets tegen je kozijn aangezeten? Met houten kozijnen kan elke schilder, ZZP’er of handige doe-het-zelver de schade gemakkelijk herstellen. En is alles na een verse lik verf weer als nieuw! 

 

Daarnaast is de isolatiewaarde van een houten kozijn een stuk voordeliger waardoor U energie bespaard. Isolatie waarde wordt uitgedrukt in U-waarde. De U-waardes in W/m2K zijn:

 

Hout:  0,095 

Kunststof:  1,8

Aluminium:  2,6